Navigointivalikko

 

Avaa chat-ikkuna
liikenne-yksityistieavustukset-ingressi

Yksityistieavustukset 

Tiekunta voi hakea avustusta yksityistien parantamiseen tai erityiskohteen kuten lossin tai talvitien ylläpitoon ja kunnostamiseen.

Valtionavustuskelpoisuuden ehdot

Avustukset ovat harkinnanvaraisia ja myöntämisen ehtona on, että tie on todettu valtionavustuskelpoiseksi. Valtionavustuskelpoisuuden ehdot ovat seuraavat:

  • tielle on perustettu tiekunta ja
  • tiekuntaa ja yksityistietä koskevat tiedot ovat ajantasaiset Maanmittauslaitoksen yksityistierekisterissä ja tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä (Digiroad)

Kiireellinen korjaustarve

Jos yksityistiellä huomataan akuutti korjaustarve, kuten rummun sortuminen,  ja tien korjaukseen halutaan valtionavustusta, tiekunnan edustajan tulee ottaa heti yhteyttä ELY-keskukseen Liikenteen asiakaspalvelun kautta: liikenteen.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi tai 0295 020 603 (ark. klo 9-15). Avustusta ei voida myöntää jälkikäteen.

Ajankohtaista

Korotuksia yksityisteiden korjaamisen valtionavustuksiin

Valtioneuvosto on 8.12.2022 antanut asetuksen yksityistieasetuksen väliaikaisesta muuttamisesta vuosille 2023–2025. Lue lisää Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteesta:

Euroopan unionin talouspakotteiden huomioiminen

Tiekuntien tulee huomioida, että valtionavustusta saavassa tiekunnassa olevat henkilöt tai tiekunnan käyttämät urakoitsijat tai muut palveluntarjoajat eivät voi olla Euroopan Unionin pakotelistalla. Valtion avustamissa hankkeissa ei saa käyttää EU:n pakotteiden alaisia materiaaleja, tuotteita tai organisaatioita. Tiekunnalla on velvollisuus ilmoittaa ELY-keskukselle, jos tiekunnalle, sen käyttämälle urakoitsijalle asetetaan pakotteita tai jos valtionavustukseen tai hankintaan liittyvät suoritukset voivat välillisesti tai välittömästi päätyä pakotteiden kohteena olevalle taholle.

Traficomin tiedote on luettavissa tämän linkin kautta:

Lisätietoa pakoteasioista voi lukea ulkoministeriön sivuilta:

Yksityisteiden parantamisavustusta haetaan nyt sähköisesti

Yksityisteiden valtionavustushakemus tehdään 1.1.2021 alkaen ensisijaisesti sähköisessä verkkoasioinnissa.  Sähköinen asiointi edellyttää vahvaa tunnistautumista esim. pankkitunnuksilla. Lisäohjeistusta saat asiointipalvelusta.

Hakemuksen voi tallentaa luonnoksena ja palata myöhemmin jatkamaan sitä. Asiointipalvelussa avustusprosessi etenee eri vaiheissaan sujuvasti ja hakija voi seurata käsittelyn ja maksatuksen etenemistä asiointipalvelun kautta.

(Valitse Palvelut>Liikenteen palvelut>Avustukset yksityisteiden parantamiseen)

 

Siltojen suunnittelijan pätevyysvaatimuksiin täsmennyksiä

  • Tuorein ohjeistus löytyy Traficomin sivuilta osiosta "Ajankohtaista: Tiedote yksityisteiden valtionavustuskäsittelyyn siltahankkeiden FISE-pätevyysvaatimusten osalta".

Alueellista tietoa


Ota yhteyttä

Liikenteen asiakaspalvelu

Neuvonta yksityisteiden valtionavustusasioissa

  • Yksityistieapuri (ELY-keskus) opastaa asioinnin alkuun
  • 0295 020 603 ma-pe klo 9-15, (pvm/mpm)
  • Chat-palvelussa asiakasneuvoja paikalla ma-pe klo 9-15 (muuna aikana virtuaalineuvoja)
  • sähköposti: liikenteen.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

Liikenteen asiakaspalvelun puhelinpalvelu on 12.1.-28.4. poikkeuksellisesti avoinna klo 9-14. Voit jättää palautetta, kysymyksiä ja kehitysehdotuksia normaalisti Palauteväylän kautta. Käsittelemme saapuneita viestejä arkisin klo 8-16.

Päivitetty: 22.02.2023